Porträtt: Manolo Blahnik

175026-23
Manolo Blahnik föddes den 27 november 1942 i Santa Cruz på Kanarieöarna. Han växte upp på ett bananplantage och var son till en tjeckisk far och en spansk mor. Redan som ung visade hans mor honom hur man tillverkade spanska espadrillos, vilket väckte hans intresse för skor. 1965 tog Blahnik examen i litteratur vid universitetet i Geneve, Schweiz, och fortsatte sedan med att studera konst i Paris, där han under sin fritid arbetade som butiksbiträde. Efter sina studier i Paris flyttade han 1970 till London, där han började designa skor i den lilla butiken Zapanta. Under ett besök i New York i början av 70-talet, visade han sina skisser för flera ledande ikoner inom modevärlden, däribland den gamla chefredaktören för Vouge och modedrottningen
Diana Vreeland, som uppmuntrade honom att koncentrera sig på skodesign. Senare kom Blahnik i kontakt med en italiensk skomakare som hjälpte honom att organisera sina idéer, och 1973 öppnade Blahnik sin första skobutik i London. Till en början designade han skor för Ossie Clark, men senare kom han även att designa för Calvin Klein, Jean Muir, Zandra Rhodes, Yves Saint Laurent med flera.  

I hans fabrik i Parabiago, Italien, tillverkas endast cirka 80 par skor per dag, då stora delar av skorna är gjorda för hand. Blahnik kontrollerar själv varje par. Hans vackra och annorlunda skapelser med olikfärgat läder och dekorativa detaljer har gjort att han idag är en av världens ledande skodesigners. Manolo Blahniks skor säljs idag över hela världen och ses ofta på den allra kändaste stjärnorna. Dock nådde han ut till en bredare folkmassa först efter TV-serien ?Sex and the City? där framför allt Manolo Blahnik tokiga Carrie (Sarah Jessica Parker) ofta ses i hans design.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback