Lördag, söndag och så måndag

Denna helg har varit ovanligt aktiv. Det behövdes verkligen eftersom sommar medför ganska mycket glass och annat gott som kanske inte direkt förbättrar kroppens kondition och muskler. (Hjälp, jag kommer säkert vara helt död efter första träningen i höst!) I lördags red jag för första gången i mitt liv. Jag, L-M, Malin, Carro och hennes syster Kristin for iväg till Hammarby gård där vi red en turridning på Basjkirer (stavas det så?). Innan var jag lite sådär halvrädd för hästar och trodde att de bets ganska mycket, men efter de tre timmarna som hela förberedelserna och ridningen tog fick jag en helt ny syn på hästar. Jag hade ingen aning om att hästar hade så mycket personlighet och egen vilja. Min häst var otroligt envis och lyssnade bara på Carro som red bakom mig, och dessutom ville hon bara äta grönt hela tiden. Trots sin envishet lyckades jag (egentligen Carro) få henne att galoppera en liten sträcka. Det var grymt kul när man liksom flög iväg i rasande fast och det enda man behövde göra var att hålla hårt i knoppen på westernsadeln. En sådan ridtur rekommenderar jag stort! I söndags drog jag däremot ut familjen på en fisketur. Jag som verkligen hade hoppats på en massa god egenfiskad fisk till middagen fick nöja mig med att mamma fångade en liten fisk precis innan vi skulle gå, med MITT fiskespö! Bit på den ni! Så idag är jag tillbaka på jobbet där jag får betalt för att läsa min Harry Potter-bok. Inte alltför pjåkigt inte.

Fredrik får vara med

Fredrik (en kille som jobbar här) har sedan igår tjatat på att jag inte har skrivit något om honom i min blogg och när jag sa att jag kunde skriva något om honom så sa han bara: "Nä, det ska komma från hjärtat", medan han 'snyftandes' försvann till sitt kontor. Efter att ha blivit påmind om detta idag är det nog bäst att skriva ner en liten rad, så att alla blir glada och nöjda. Därför fortsätter jag på citatspåret och nämner en klok mening som FREDRIK sa till mig. Dock tror han att det är ett kinesiskt ordspråk, men efter att ha tittat upp det på nätet är det tydligen John Lennon som har sagt det. Men aja, alla ska vara glada så bäst gör man nog i att fortsätta låtsas om att det är ett kinesiskt ordspråk (kinesiskt ordspråk låter ju visare än att John Lennon har sagt det), för FREDRIKS skull.  

"Livet är det som händer en medan man planerar vad man ska göra." - John Lennon


"Det gäller att göra en RFB"

Under ett samtal om framtiden på jobbet:

Stefan: "Du har mycket i livet framför dig. Skaffa man och barn, ta ut skilsmässa... Det gäller att göra en RFB."

Jag: "Göra vad?"

Stefan: "En RFB. Ja, Rätt Från Början!"


Världens sju nya underverk




Bilder tagna från new7wonders.com. Från vänster: Kinesiska muren, Petra, Kristusstatyn, Machu Picchu, Chichén Itzá, Colosseum, Taj Mahal.

Världens sju ursprungliga underverk brukar även kallas Antikens sju underverk och är en lista på byggnader som ska representera människans största arkitektoniska skapelser. Dessa ursprungliga antika underverk valdes ut redan flera hundra år före Kristus och innefattar bland annat Cheopspyramiden som är den idag enda återstående av dessa sju. Efter denna antika listning av de sju underverken har man flera gånger förnyat listan för att även få med de lite nyare byggnaderna. Senast lät man alla frivillga av världens invånare att rösta på sina favoriter för att skapa en nutidslista.

Den 7 juli korades världens sju nya underverk. Initiativtagarna till att rösta fram de sju nya underverken är den privata organisationen New Seven Wonders Foundation. Till en början utsågs 77 platser och byggnader som fick kandidera, varav en expertjury valde ut 21 slutgiltiga kandidater. Sedan var det världens befolkning som frivilligt fick rösta antingen via telefon eller internet på organisationens egna hemsida och sammanlagt lades nästan 100 miljoner röster.

Världens sju nya underverk är:

♥ Kinesiska muren

♥ Petra i Jordanien, en av världens äldsta städer

♥ Kristusstatyn i Rio de Janeiro

♥ Machu Picchu, högt upp i Perus berg

♥ Chichén Itzá i Mexiko

♥ Colosseum i Rom

♥ Taj Mahal i Indien

Bland de 21 kandiderande platserna och byggnaderna fanns bland annat Akropolis i Grekland, Kreml/Vasilijkatedralen i Ryssland, Eiffeltornet i Frankrike, Stonehenge i England, Ankor Wat i Kambodja, Gizapyramiderna i Egypten, Påsköstatyerna i Chile och Frihetsgudinnan i USA.

Personligen tycker jag att Kristusstatyn, Chichén Itzá och Taj Mahal inte platsar i listan över världens sju nya underverk. Både Akropolis och Ankor Wat borde fått en varsin titel om jag fick bestämma. Akropolis är ju ett av världens äldsta tempel, med en underbar klassisk antik arkitektur och Ankor Wat är speciellt på sitt sätt, med sin otroligt intressanta historia och enorma storlek. Visste ni till exempel att khmerstaden Ankor, där bland annat templet Ankor Wat ligger, glömdes bort efter att khmererna tvingades flytta därifrån i mitten av 1400-talet? Djungeln tog över staden, bortglömt och gömd som den var. Det var först under 1800-talet som staden återfanns och arkeologer började gräva fram ruinerna. Jag tycker att det mer verkar som om de vinnande bidragen mer har fått sin plats tack vare bra marknadsföring och kampanjer där man har vädjat folk att rästa på en viss byggnad. Kineserna röstar mest på Kinesiska muren, och brasiljanarna lägger alla sina röster på Kristusstatyn.  Stämmer då verkligen listan över de sju nya underverken med vad som egentligen borde finnas med där? Aja, nästan 100 miljoner personer världen över har sagt sitt, men jag måste säga att röstningsreglerna kunde ha varit annorlunda. Varför inte göra det som ESC, där man inte får rösta på sitt eget land? Fast då kanske det ioch för sig skulle ha blivit så att man röstade på länder som man tyckte mest om och inte på själva monumenten. Tja, jag vet inte. Det är inte mitt problem att lösa, men jag tycker fortfarande inte att de sju nya underverken är de rätta.

Källor: DN, 7NewWonders, Wikipedia

Jobb ljuva jobb

Då var man tillbaka på jobbet efter 2,5 veckors ledighet. Det betyder även att jag för en gångs skull har både tid och lust att blogga. Mina 2,5 veckor har varit härliga, men kanske aningen tröttsamma. Av någon underlig anledning har jag sömnproblem och har därmed gått och varit trött i, ja, 2,5 vecka. Sitter nu här på kontoret och har absolut ingenting att göra, och försöker intala mig själv att jag inte vill ha kaffe. Kaffe är inge bra för kroppen. Det mår jag illa av. Jag behöver inte kaffe, behöver inte kaffe, behöver inte kaffe... Tursamt nog släpade jag med mig Harry Potter och Fenixorden hit, så jag har över 700 sidor kvar att läsa. Jag är inget extremt Potter-fan av mig, men nu har jag äntligen bestämt mig för att läsa klart serien. Jag menar, har man läst de fyra första kan man lika gärna läsa tre till. Oj, det blir mycket Potter nu i slutet (!) av sommaren. Plus att jag har halva Pojkår av J.M Coetzee kvar samt större delen av Guillos Tempelriddaren. Bäst jag lägger på ett krut så jag blir klar med dem i år.

Katcha!

Har precis sett Disney's animerade film Bilar, som vi köpte på dvd i veckan. Redan när de första filmreklamerna rullade på i början kunde jag inte låta bli att känna frustration över att Disney har gått över till datoranimerade filmer istället för de klassiska tecknade. Visst utveckling är bra, men just när det gäller "tecknade" filmer finns det inget finare och bättre än klassiska skissade filmer som skickliga konstnärer framställer. Av denna anledning tippade jag att Bilar skulle bli en tråkig katastrof (trots att jag visst gillar Toy Story och Monsters Inc. m.fl.). Ännu en gång lyckades Disney Pixar övertyga mig. Filmen var fin, rolig, härlig... ja, allt en bra Disney-film ska vara! För att inte glömma det kloka budskapet. Ett extra pluss var det otroliga ljudet av spinnande bilar och alla andra ljud som hör till mekaniken. Helt klart en sevärd film som får en värdig plats i dvd-samlingen.

Trots att jag gillade denna datoranimerade film, betyder det verkligen inte att jag tror på framtidens datoranimerade barnfilmer. Jag föredrar fortfarande de teckande klassikerna, som för mig är mer värdefulla än en datoranimerad film någonsin kommer att bli. Punkt slut.

Första traderaauktionen vunnen

Jag är lycklig som ett litet barn som får 10 kronor av mamma och pappa för att köpa en glass. 11.44 på förmiddagen vann jag min allra första auktion på Tradera. Ett caméhänge i 18k guld för ynka 105 kr + frakt. Hur billigt som helst. Och jag som har letat efter ett caméhänge till vettigt pris hur länge som helst nu. Så nu är jag nöjd och den där nollan som stod vid mitt namn på tradera har efter nästan ett år äntligen förvandlats till en etta. Ovärdeligt.

Badkruka?

Efter gårdagens arbete var jag helt slut när jag kom hem. Att sitta vid en dator och telefon hela dagen, och en läsbok såklart, tär på kroppen. Helt utmattad blir man. Nej, seriöst. Man blir trött av att inte göra så mycket. Efter en timmes sömn efter middagen fick Konrad och Kristina för sig att åka till Lövsta och bada. Hur trött jag än var kunde jag inte stå emot att följa med. I Lövsta mötte vi upp Henrik och Dennis och seda kom även Mattias och joinade oss. Hans cykel är trasig så han hade tydligen sprungit och gått hela vägen. Starkt gjort. En riktigt trevlig och rolig kväll då jag badade för allra första gången i år. Och vattnet var ju inte ens så kallt!


Konke the photographer

När man sitter såhär på jobbet och inte har något vettigt att göra, har man ändå all tid i världen att surfa runt på nätet. Jag checkade in min brors fotografier på deviantart.com och fann några riktigt fina bilder. Titta till exempel in denna underbara svartvita bild på Ridy (uttalas Rajdi), dvs min vovve.

Hittade även
denna bild på mig... Måste man inte ha tillstånd från personen på bilden för att publicera bilder?! Iallafall och man ska vara snäll. Av denna anledning har inte jag frågat Konrad ifall jag får publicera hans bilder här, men jag tror inte att han har något emot det. Det är ju som sagt extra publicitet.


Ännu ett par skor

Jag är riktigt kräsen när det gäller skor. De ska vara snygga, bekväma, vara gjorda i fint material, helst skinn, dock inte i fult grisskinn med de karakteristiska prickarna, och givetvis prisvärda. Av den anledningen har jag svårt att hitta skor som passar mig, men under den senaste veckan har jag spenderat pengar på hela fyra par, och jag har ännu ett par i sikte. Hela gårdagen sprang jag runt i stans alla Rizzo-butiker och letade efter de röda seglarskorna i storlek 39 som verkade vara slut överallt (det är de röda skorna som modellen till höger har på fötterna på bilden längre ner). Med andan i halsgropen klev jag in i den allra sista möjliga butiken, och till min förvåning hade de ett par! Jag är överlycklig! De är så fina! Älskar verkligen seglarskor, och den röda färgen är så fin och levande. Hittade även ett par snarlika Wayfarers-kopior på Glitter som fick följa med hem. Jag är inget vidare stort fan av kopior, men jag älskar modellen och 80 kr är typ ingenting. Jag är så nöjd efter ännu en avklarad shoppingrunda på stan.