Det är något visst med solens strålar

Igår på förmiddagen var det strålande solsken. Då var det vår. Typisk vår. Allt kändes annorlunda. Folk hade den där glimten i ögat, som på något sätt legat i ide hela hösten och vintern. Allt var underbart tills det framåt eftermiddagen blev månigt, kallt och blåsigt. Det är som om vädergudarna leker med oss. Jag tycker nån borde lära de en läxa, en gång för alla! 


Äntligen fann vi varandra, inspirationen och jag

P3 handlar alltså om nekropoler, eller en plats för de döda. Jag har verkligen suttit och försökt klämma fram idéer i en vecka nu, utan att verkligen få ur mig något bra. Men så, efter att ha tittat på arkitekten Zaha Hadids verk kom det som i en dröm. Älskar de ögonblick då man får en brilliant idé (eller som man själv iallafall tycker är brilliant). Imorgon är det alltså att gå till Stadsbibblan och låna en bok om Zaha Hadid. Hon äger. Har nog aldrig varit så fascinerad av en byggnad som när vi såg hennes Ordrupsgaard utanför Köpenhamn.


På besök hos de döda

Igår på morgonen var klassen på studiebesök i Skogskyrkogården i Enskede, ritad av Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Jag fotade som bara den, jag fick till och med med krematorieugnarna, och så har det blivit nåt fel med min puckade kamera. Så nu har jag inga bilder. Typiskt. Kyrkogården var iallafall allt annat än vad jag hade väntat mig. Den maffiga entrén var skrämmande kuslig som i en Hitchcock-film och det enda som fattades var den isande musiken. Vi guidades genom några kapell där vi till och med fick gå in i ett där det låg en kista med blommor på. Det kändes helt fel att en skolklass gick runt och tittade medan den döde stillsamt vilade i sin kista, i väntan på sina nära och kära. Jag försvann iallafall ut därifrån ganska snabbt. Gunnar Asplund själv är begraven på den kyrkogården, men vi missade hans grav. Däremot gick vi förbi Greta Garbos grav som var upphöjd på en egen liten plätt med en utmärkande stig som ledde fram till hennes gravsten. Vadå alla människor är lika mycket värda?! Fruktansvärt dåligt enligt mig. På mina kyrkogårdar ska minsann varje människa få lika mycket markareal, fattiga snickare till förmögna skådisar. Nåväl, det sista vi fick se var krematoriet. Chefen Sergej visade oss kylrummet och alla andra utrymmen som var fullpackade med kistor. Slutligen fick vi även se det som jag antar att folk hade mest känslor inför. Själva kremeringsrummet. Fyra ugnar. Fyra olika kroppar som brann i dem. Små runda titthål, och ja, i ett av dem kunde man se ovansidan av skallen och något som såg ut att vara ett nyckelben eller liknande. Det kändes konstigt att se på när döda människor brann upp, men det är väl livets gång. Nån dag kanske någon kommer titta på när min kropp ligger i en sån där ugn och blir till aska. Om jag nu bestämmer mig för att min kropp ska kremeras. Men det är lång tid kvar tills dess. Förhoppningsvis.


Vill sova i 100 år

... men dessvärre blev det Heath Ledger som fick min önskan uppfylld. Och mer än så. Oväntat, hade aldrig tänkt tanken om honom, va?!, chock! Och Emma i klassen som blev helt förtvivlad när hon fick veta att det var honom det gällde. Overkligt.

Förutom en massa förvirrande tankar om vart dagens samhälle är på väg har dagen mestadels bestått av en otroligt massa modellbyggande av Peckham Library i tekniken. Kan inte fatta att det tog mig, Stéph och Szilvia nästan åtta timmar att göra skelettet till tungan och klä halva den (förenklat typ ett minimini tennisracket). Men det blev iallafall snyggt.

Måste säga att det verkligen känns att man är tillbakaoch tränar igen . Lyckades samla på mig en träff mitt i nyllet igår (ok, kan förlåta det med tanke på att jag själv är generös med dessa, mina dock ofta med blod inblandat), en armbåge i foten (en riktigt sådär knotig en), ett stort blåmärke precis ovanför vänstra armbågen, ett feting stort blåmärke på vänster smalben, samt en herrans massa små blåmärken lite här och där. Men jag är inte bitter! Är det nån som förresten vet vad som är fel med en när blåmärken läker otroligt långsamt? Kan man få dem att försvinna snabbare? Någon?


Förresten! Ni missade väl inte Bridget Jones: the Edge of Reason igår på trean?!


Peckham Library. Det utstickande röda på taket är tungan.

A new Billie Jean

Alla känner väl till Michael Jacksons klassiska hit Billie Jean. Vad kanske inte lika många känner till är att Chris Cornell har gjort en cover på låten. Och den är hur bra som helst. Tycker iallafall jag. Klart en värdig cover.

Avgör själva.


 Billie Jean - Chris Cornell

Portföljgenomgång

Igår hade jag haft världens härligaste dag. På morgonen hade jag portföljgenomgång med Per, vår årskursansvarige. Det gick jättebra och jag fick bra tips på vidare utveckling. Efter det (15 min) lämnade jag skolan för denna vecka. För tillfället känns det som att vi har gott om tid för uppgiften, men jag antar att vi om några dagar kommer irra omkring som ett par frustrerade myror på skolan. Det hör liksom till arkitektutbildningen.

Tänkte passa på att visa mitt P2 - Orangeriet.

image85image86

Är helt slut

...såhär efter första träningen och känner verkligen att jag har klämt ur mig mina allra sista krafter. Eller nästan iallafall. Fast jag var i och för sig redan slut efter 20 minuter. Undrar hur pass levande jag kommer att vara imorn. Om ni ser nån som ser väldigt stelbent och blå ut så vet ni iallafall vem det är.

Hur ser döden ut?

Vår första uppgift i skolan fick vi igår. Vi ska göra våra egna dödsmasker och inspireras av en text vi fått. Hur gestaltar man då döden?

Kanske som Ingmar Bergman gjorde i Sjunde Inseglet?


The Karateka

Då var det fixat. Nästa vecka är det träning som gäller igen, efter ett halvårs uppehåll. Pratade precis med Sensei, som för närvarande befinner sig i Indien. Hoppas det inte är natt där nu... Men iallafall. Det är på tiden att jag får upp min kondition (som ändå är på botten oavsett träning eller inte) och tappa all pålagrad julmat.


Foto: Konrad

Tror bilden har varit med förr, iallafall som länk, men nu får den vara med igen då den passar. Kolla förresten in Konrads Deviant Art.

Miss Bridget Jones

Nån som läst Bridget Jones Dagbok? Om inte så gör det! Är i slutspurten av Bridget Jones - The Edge of Reason, och det är nog det roligaste jag någonsin läst.

Ett litet utdrag:
(Bridget är i Thailand och efter ett litet missöde hamnar hon i finkan och riskerar tio års fängelse.)
image84
"Good things about being in jail:
1. Not spending any money.
2. Things have really gone down and have probably lost at least a stone without even trying.
3. Will be good for hair to leave it without washing such as have never been able to do before as too mad to go out of door.

So when go home will be thin, with shiny hair and less broke. But when will I go home? When? I'll be old. I'll be dead. If I am here for ten years I will never be able to have any children. Unless I take a fertility drug when I get out and have eight."

Det finns en annan riktigt rolig del när Bridget intervjuar Colin Firth. (Alltså inte Mark Darcy i boken utan riktiga Colin Firth. Lite förvirrande att Colin Firth spelar Mark Darcy i filmerna...) Får se om jag orkar skriva ner det avsnittet här, då det är ganska långt.



Fredag

Imorse kom mina Wayfarers! Skitsnygga, men aningen för breda för mitt lilla ansikte. Hmm... får hitta på nåt för bäras ska dem. På dagen kikade jag in på MQ:s rea och blev glatt överraskad! För en gångs skull en butik som rear ut snygga saker. Ok, kanske inte värsta pangpriserna, men det mesta på 50 %, vilket är helt ok. Kom hem med en påse. Passade även på att låna språkkursboxar på bibblan. Franska och Italienska. Japp, år 2008 blir språkets år! Måste verkligen ta mig i kragen och börja plugga franska nu. Har velat lära mig språket så himla länge nu, men det är ju självklart att man inte lär sig något om man bara sitter still på rumpan. Få se om jag lär mig några ord till sommaren då jag förmodligen ska åka och hälsa på Hanna i Paris.

Är det bara jag som har ångest över att plånboken blir allt tunnare och tunnare? Nu när jag äntligen har kommit igång med reashoppingen måste jag vara så himla försiktig för att pengarna ska räcka till London-resan i vår. Grymt frustrerande att allt ska vara så himla dyrt här i världen. Höj studiemedlen så slipper vi studenter gå runt bittra och frustrerade för att vi inte kan tillgodogöra oss våra materiella begär! (Fast skolgrejer kostar också sjukt mycket! Jag menar en linjal för 640 kr!!!)  

Nåväl, får leva vidare med min tunna plånbok och snörvliga näsa. Är sjuk igen. Har nog varit mer sjuk än frisk de senaste månaderna. Och portfolion är inte klar. Om studiemedlen var högre skulle jag kunna köpa mig en scanner, men nu är det enda valet att slösa 45 min för att pallra sig till skolan bara för att scanna in en massa ritningar och skisser. Och scannern är säkert upptagen som alltid, då jag säkert inte är ensam om att sakna en scanner för att studiemedlen inte räcker till för att köpa en egen. Jag orkar inte.

Aaaaaa!!

Kommentarer Postat av: Sidechild


Här är vår myspace. Kul att du tyckte om oss för vi tycker om dig.

Kärlek
SideChild


2008-jan-02 @ 13:03
URL:
http://www.myspace.com/sidechildmusic

Va bara tvungen att utmärka denna fina kommentar. Så nu när jag äntligen har deras myspace ska jag lyssna och lyssna och lyssna!

Richard Avedon

Eftersom mammas kompis som bor i Irland är här nu över nyår så visade mamma och jag henne vårt vackra Stockholm idag. Det blev Strandvägen, Djurgården, Vasamuséet, NK, Slottet, Gamla Stan och allt det där man ska se när man besöker huvudstaden. Väl i Gamla Stan, där det för övrigt kryllade av turister idag, gick vi in i en fotoaffär som jag aldrig lagt märke till, med gamla bruna och svartvita foton och motiv från första hälften av 1900-talet. Älskar verkligen gamla bilder. Blir själv så himla sugen på att fota själv, men jag får nog ta och öppna manualen till pappas Canon först (Ett nyårslöfte kanske?). Är det en systemkamera så ska man minsann fota manuellt! Nu minns jag verkligen Richard Avedon-utställningen på Louisiana utanför Köpenhamn, som vi var på i höstas. Det var första gången jag hörde talas om honom och i mitt huvud (och Annies) blev han mer känd som Alvedon-killen. Dock blev vi mäkta imponerade av fotografierna. Nu i efterhand har jag läst några artiklar om honom i olika magasin och har verkligen fastnat för hans bilder. Så otroligt vackra. Svartvitt, enkelt, men så fruktansvärt elegant.


Richard Avedons fantastiska bild på en ung Twiggy.
Jag får gåshud.

Gott Nytt År!

Nyårsafton igår blev lyckat och trevligt. Malin och jag möttes upp i stan för att titta på fyrverkerierna och eventuellt gå nånstans. Väl på väg till fyrverkerierna stötte vi på några bekanta ansikten. Sali, trillingarna och Sara! Så tillsammans med dem räknade vi ner (eller ja, inte riktigt, ingen verkade ha en punktlig klocka) till tolvslaget och beskådade de i år något (väldigt!) mesiga fyrverkerierna. Bästa var när jag och Sali såg vad vi trodde var en raket som inte sköt iväg och trodde den skulle sprängas på marken nära oss. En snabb blick på varandra och så spinga skrikandes så långt ifrån den som möjligt, för att senare upptäcka att det var en sån där liten mark-smällar-puff-raket. Ja, så kan det gå.

Gott Nytt År allihop!