Starting with the Crash course

Igår fick vi äntligen träffa alla våra lärare. 35-åriga Pelle är med sin frisyr, breda polisonger och svarta korta skinnjackan en kopia av Wolverine i X-Men. Det var just honom jag träffade på under "Kåkstaden". Igår drog då den första riktiga kursen igång, den så kallade Crash coursen. Utifrån några olika begrepp ska vi bygga modeller. Även fast man ibland får lite idétorka känns det så fritt och roligt att göra. Det finns liksom inget rätt eller fel och det man gör hela dagarna är nästan bara att pyssla med modellerna. Me likey. Med anledning av starten av kursen var vi igår på Postens huvudkontor i Solna, ni vet den där nybyggda rymdskeppsliknande glasbyggnaden som skymtar bakom Tomteboda när man åker tåg till Karlberg. Interiören var verkligen allt annat än vad jag hade tänkt mig. Öppna ytor med smarta lösningar och ett coolt nätverk av svävande trappgångar. Grymt smart design. Snyggt och praktiskt.  

Vår kåk

Igår blev det äntligen dags att bygga vår kåkstaden ute på Stora Skuggan vid Universitetet. För vår grupp gick det relativt bra och vi fick upp huset innan sex. På kvällen tändes en lägereld som under hela kvällen och en bra bit in på natten blev centrum för umgänget. Det var en riktigt rolig och trevlig kväll som även bjöd på lite oväntade händelser. Jag stötte på min lärare i baren. Första mötet. Med sin tighta skinnjacka, polisonger, cigg i ena handen och en burk öl i den andra, krossade han in bild av en typisk lärare, dvs en sansad och lagom sofistikerad medelålders eller äldre person. Jag är bara så tacksam att jag inte såg hur han dansade på dansgolvet. Jag lider med de som inte lyckades undvika den synen. Nej, nu är jag hemsk. Han är säkert jätteduktig som lärare. På tal om lärare så börjar vår första riktiga skoldag imorgon. Introduktionen är slut och våra lärare ska introducera vår första kurs. Ska bli spännande att se hur upplägget av studierna är på högskolan. Än så länge är det ingen liten ettagluttare som vet!

image40
Vår kåk med det segelöverdragna taket.

Under den senaste tiden

Jag har varit en urusel bloggare under den senaste tiden, jag vet, men jag har haft fullt upp med allt vad slutet av ett sommarlov och en ny skolstart innebär. Sista veckan på sommarlovet spenderades i Warszawa med min familj (exklusive Konrad). Vi hade en ganska skön semester, dock rätt så enformig med tanke på att vi åker dit varje år. Ändå är det alltid spännande att åka till Warszawa och se vilka nya byggnader som har rests i staden. I år var det äntligen dags att besöka den nybyggda gallerian precis intill centralstationen - Zlote Tarasy (det polska namnet som betyder guldiga tarasser.) Taket var riktigt imponerande med böljande former av glas. Däremot var interiören en riktig flopp med blandade stilar utan någon röd tråd. Roligt var det att jag utanför denna galleria blev fotad av några street fashion-fotografer. Det tråkiga att jag inte kan hitta bilden på nätet...

Redan i söndags förra veckan var det KTH-mottagning i Stadshuset. Sedan på måndagen var det dags för den första skoldagen. Eller egentligen första dagen på introduktionen. Så hur är det då på KTH och Arkitekturskolan? Byggnaden ligger en liten bit nedanför KTH campus, på Östermalmsgatan 26. Skolan har nu tagit emot ca 120 nya elever där medelåldern är 23-24 år. Jag har hittat tre 88:or exklusive mig själv, samt kanske två 87:or. Så visst känner man sig som en liten pluttunge. Trots den stora åldersspridningen verkar de flesta komma bra överens, iallafall än så länge. Vi har redan haft en del föreläsningar och guidade stadsturer i bussar. I veckan fick vi även vårt första introduktionsprojekt. Det går ut på att man i sin lilla grupp på 5-6 personer får en liten tomt på 25 kvadratmeter. På denna lilla tomt ska man bygga ett litet hus av material som man hittar på stan. Huset ska vi bygga på måndag och även sova över där till tisdagen. Därmed gäller det att man verkligen har bra material som skyddar mot vind, väta och kyla. Det ska bli otroligt kul att se hur den lilla "Kåkstaden" kommer att se ut i verkligheten. Nu är i varje fall första veckan avklarad och jag väntar med spänning på vad nästa vecka har att erbjuda!

Ps. Jag har ett problem. Chris Cornell spelar i Globen imorn och jag har gått runt hela sommaren och verkligen varit inställd på att jag ska gå på konserten. Dock har jag inte köpt biljett än. Problemet är att det ju är imorn och imorn har vi ju Kåkstaden! När kan han tänkas komma till Sverige nästa gång?! Han skulle mer än gärna få komma ut till Stora Skuggan imorgon kväll och spela lite inför 120 arkitektstudenter. Då skulle jag bli lycklig.


Friday, friday lovely friday

För sista gången sitter jag här framför datorn på jobbet, vilket förmodligen betyder att jag framöver inte kommer blogga lika mycket och verkligen inte lika tidigt som det har blivit vissa dagar. Eftersom att det är min sista dag idag plus att en annan kille slutar här så skickade jag ut ett mail till alla att vi ska fika med tårta och tacka av de som slutar. Känns så fruktansvärt dumt att skicka ut ett sånt mail när det gäller en själv. På något sätt låter det som om jag tvingar alla att säga hejdå till mig, typ som att tigga sympati eller något liknande. Förhoppningsvis är det bara jag som överanalyserar allt jag gör i efterhand.

Redan ikväll flyger mamma och jag till Polen. Det ska bli så skönt att få vara borta i en vecka. Hoppas bara att vädret är fint i Warszawa, men ändå lagom svalt! Förra året var det stekhett vilket gjorde det otroligt jobbigt att vara i stan. Så vi får hålla tummarna!

I den becksvarta tunneln

Cosi van TutteTeatern/operan igår var ingenting av vad jag hade tänkt mig. Det visade sig att skådespelarna var mimare (eller vad det nu än heter) och det tog ett tag innan jag insåg att det inte var de som sjöng. Vadå, en person kan väl hoppa runt och dansa samtidigt som de sjunger opera så högt att det hörs ut över hela läktaren?! Jaja, i min lilla värld finns det såna människor iallafall. Trots att man inte förstod 4/5 av vad teatern handlade om lyckades Carro, hennes syster Kristin och jag hålla oss kvar ända till slutet. Små rolig var den ändå och så bjöd den på en smärre chock när en av de manliga skådespelarna kom ut på sen helt naken. Ja, så kan det gå.

På hemvägen visade det sig att det var strömavbrott i hela Skälby/Barkarby och det var lite småroligt när folk skulle gå ner i tunneln från pendeln. Folk gick in i varandra och trampades på tårna. En del var smarta nog att använda det svaga ljuset från mobilerna som ficklampor. Det var som att gå mot ljuset som man säger att man gör när man dör, fast tvärtom, som att gå mot mörkret, helvetet. Tur att jag iallafall hittade ut. Det var gårdagens äventyr.

Bild tagen från
Stockholms stadsteater.



Gudarnas onsdag

Dagen har flytit på som vanligt. Läste ut Små citroner gula precis innan lunch och nu har jag endast tråkiga Pojkår av J.M. Coetzee vid min sida... Jag får väl passa på att läsa klart den så jag blir av med den så fort som möjligt. Det var lite kul föresten att både Fredrik och Stefan också hade läst Små citroner gula. Det är inte ofta man träffar på män som faktiskt läser böcker på sin fritid. Och dessutom Stefan! Haha, roligt roligt... Sånt är bra! Det måste ju finnas en intellektuell balans mellan kvinnor och män i samhället. 

Senare på kvällen ska jag och Carro gå på Parkteatern Così Fan Tutte i Vitabergsparken. Det ska bli riktigt trevligt, om bara regnet och åskan kan hålla sig under kvällen. Det verkar som om gudarna där uppe bråkar och gråter väldigt mycket den senaste tiden... (Nej, jag är inte religiös.)

Jag har fått en ny favoritlåt. Så himla skön text.



Man Must Dance - Johnossi

Tummen upp för tisdagen

Idag är jag glad. För en gångs skull har jag fått mina åtta timmars sömn som jag behöver (även fast Peder på jobbet tycker jag tänker ologiskt och säger att jag inte alls behöver det). Nu är jag iallafall utvilad och sitter inte och halvsover på jobbet. Anna lånade mig boken Små citroner gula av Kajsa Ingemarsson. Både hon och Kristina tipsade att den var jättebra. Lite skeptisk var jag nog, men ändå sugen på att ge den en chans. Och ser man på. För en gångs skull håller jag med alla kritiker som har rosat denna bok. Lättsam och rolig med vassa formuleringar. Den håller mig definitivt vaken och borta från kaffet under arbetstimmarna. På tal och jobb, igen, så känner jag mig så frukansvärt nöjd idag. Växelsamtalen rullar på mycket bra och jag känner att jag börjar bli riktigt duktig på det nu. Inte för att det är något vidare svårt, men nu tar det inte lika långt tid att klura ut vilka personer som har hand om vilka saker, eller vilka som finns med i växelsystemet och inte. Idag ringde en kvinna från ett företag i Polen och hon blev minst sagt förvånad när jag började prata polska med henne. Då kände jag att jag verkligen använde mina språkkunskaper och är därmed mer lämplig till jobbet som växeltelefonist. Inte för att engelska inte skulle ha fungerat, men ändå. Det är alltid kul att visa vad man går för. Tummen upp för tisdagen, med hopp om fler sådana dagar.

UPDATE
Nu föll tummen ner ett snäpp. En tjej på jobbet ringde igår och sjukanmälde sig. Jag trodde att det funkade här likadant som i skolan, att man måste ringa varje dag och meddela om man är sjuk, men tydligen inte. Efter att ha kopplat ett samtal till henne, ringe hon själv nägra minuter senare och nästan skällde ut mig för att jag hade kopplat en säljare till henne när hon låg hemma och sov. Men hur fasen ska jag veta vet som vill och kan ta emot jobbsamtal när personen är sjuk, eller vem som inte vill det? Nu är jag frustrerad och aningen irriterad. Den perfekta tisdagen fick sig ett slag på en sekund.

The helg is över

Helgen har varit så skön. I lördags var det grill/födelsedagsfest hemma hos Carro. Även Kristin som samma dag hade vaktat ett flakhjul på prideparaden kom förbi. Så kul och trevligt att se alla samlade, förmodligen en sista gång på ganska så länge. Känns rätt sorgligt. Igår blev det äntligen sådär skönt sommarvarmt, och vad kan man annars göra en sådan söndag om inte spendera den på en strand. Därför åkte jag och Anna till Rösjö. Cykelturen som Anna trodde skulle gå ganska fort, tog ganska lång tid... Men det var otroligt härligt att för en gångs skull röra lite på sig. Det bästa är helt klart tillfredsställelsen när man kommer hem och känner hur benen är helt döda. Underbart. 

En rolig sak är att caféet Street i Hornstull (tror jag) som Fredrik tipsade om för några veckor sedan, faktiskt ägs av min kompis kompis föräldrar. Världen är allt liten.  

Kommunikation tack.

Sitter fortfarande här på jobbet, djupt nersjunken i Harry Potter och Fenixorden. Det händer verkligen inte mycket här och mellan de få människorösterna hör man ett evigt brus från alla elektronikapparater. Det känns som om man liksom hamnar i någon slags hypnos av bruset som bara tjatar och tjatar på att man ska falla i sömn. Men nej, när man närmare 14.30-tiden precis börjar nicka till vet man att det är dags att ta sig en kopp kaffe, för att åtminstone piggna till lite så att man kanske, eller förhoppningsvis håller ögonen öppna till halv fem då det blir dags att lämna kontorsstolen och fara hem. Och jag som vanligtvis inte dricker kaffe. Jag måste undvika det, det är inte bra för kroppen. Idag (och även igår) fick jag några skumma samtal till växeln. En tjej från Kina som knappt kunde engelska ringde till växeln och ville prata med en kvinna som jobbar här, men som för tillfället är på semester. Idag tog det mig ca fem minuter att förklara att hon kommer tillbaka från semestern om två veckor, "yes TWO weeks, summer VACATION". När jag lyckats övertala henne om att jag skulle koppla henne vidare till en annan kvinna som kanske kunde hjälpa henne med den orderbekräftelse hon ville ha, sa hon bara "OK, bye bye" och la på. Jag förstår inte hur man kan låta en person som knappt kan engelska ringa för att försöka fixa nåt när man vet att det kommer bli komplikationer i kommunikationen. Då blev jag irriterad. Det påverkar ju trots allt företagets rykte om man inte kan åtgärda kundens önskan i tid. Nej, sånt gillar vi inte. Pjuh.